SENESTE NYT:

Fjordbus over Limfjorden: Selvsejlende elfærge forventes klar i 2022

Hauschildt Marine A/S fra Skagen har designet en ny eldrevet passagerfærge, som skal kunne sejle førerløst mellem Nørresundby og Aalborg.

Mange har nok efterhånden hørt om selvkørende biler, og i Aalborg Øst er en selvkørende bus allerede i aktion.

quote Vi håber bestemt på, at vi har fartøjet i vandet i løbet af 2022. Gevinsterne ved en eldrevet færge er, at den er CO2-venlig og støjsvag.

Preben Thuren Larsen, administrerende direktør i Hauschildt Marine A/S.

Nu er tiden så kommet til selvsejlende fartøjer. Virksomheden, Hauschildt Marine A/S, der holder til i både Skagen og København, har designet en eldrevet passagerfærge, der på sigt skal kunne sejle autonomt.

- Intentionen er, at der skal være plads til 24 passagerer og to besætningsmedlemmer, fortæller administrerende direktør i Hauschildt Marine A/S, Preben Thuren Larsen, til TV2 Nord.

Visualisering af fjordbus.
Foto: Hauschildt Marine A/S

Selve arbejdet med at lave fartøjet er lige nu i udbud, hvor flere forskellige værfter kommer med deres tilbud. Preben Thuren Larsen håber, at fartøjet bliver leveret omkring årsskiftet. Herefter skal virksomheden Center for Logistik og Samarbejde i Aalborg forsyne fartøjet med den teknologi, der på sigt skal gøre den selvsejlende. 

- Vi håber bestemt på, at vi har fartøjet i vandet i løbet af 2022. Gevinsterne ved en eldrevet færge er, at den er CO2-venlig og støjsvag, forklarer Preben Thuren Larsen.

Mange aktører bidrager til projektet, og den overordnede koordinering finder sted hos Center for Logistik og Samarbejde, der er et datterselskab af Port of Aalborg. Midlerne til projektet kommer fra forskellige offentlige fonde, og der er afsat fem millioner til projektet over de kommende to år.