Seneste nyt:

Masser af tog til Aalborg Lufthavn bliver aflyst

De seneste tre måneder er 250 tog til og fra Aalborg Lufthavn blevet aflyst. DSB giver Banedanmark en stor del af skylden.

Hvis man som passager har tænkt sig at tage toget til Aalborg Lufthavn for at nå et fly, risikerer man at misse charterferien eller forretningsrejsen til København. Jævnligt bliver toget aflyst. Til stor irritation for formanden for lufthavnen, borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S).

- Det er stærkt kritisabelt. Hvis man skal nå et fly i lufthavnen, så skal man kunne stole på, at toget rent faktisk kører Man skal jo ikke kunne tvivle på, om  produktet er godt nok, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Meget få passagerer

Den tre kilometer lange og 300 millioner kroner dyre stikbane fra Lindholm Station til Aalborg Lufthavn blev indviet for et år siden. En passagertælling, som TV2 Nord har lavet for en uge siden, viste, at der blot er 1,6 passager i gennemsnit med hvert tog til og fra lufthavnen.

- De her 300 millioner kroner kunne have været brugt meget bedre i det danske samfund, hvor nytte-effekten havde været langt større, siger trafikforsker Anker Lohmann-Hansen, der er lektor emeritus ved Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet.

Få passagerer er ikke årsagen

Ikke nok med, at togene kører med ekstremt få passagerer til og fra lufthavnen, så er der også mange aflysninger. I den seneste tid har der været en stigende tendens.

DSB oplyser til TV2 Nord, at der til og fra Aalborg Lufthavn i september var 56 aflysninger, i oktober 106 og i november 87 aflysninger.

På spørgsmålet om aflysningerne hænger sammen med, at der alligevel er få passagerer at køre med, svarer informationschef i DSB Tony Bispeskov:

- Det spiller ikke ind. Vi har samme interesse som Aalborg Lufthavn. At så mange som muligt benytter toget, og altså kombinerer det med luftfart, siger han.

Knap hver tiende tog aflyst

Samtidig med at flytrafikken i Aalborg Lufthavn er blevet næsten normal igen den seneste tid, så har det - når det har set værst ud - som i oktober - været ni procent - eller næsten hver 10. tog, der er blevet aflyst.

- Aflysninger og forsinkelser er ikke godt, hvis flere skal bruge den offentlige trafik, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

- Tør du selv tage toget til lufthavnen, hvis du skal nå et fly?

- Ja, det tør jeg godt. Men jeg tager som regel cyklen, fordi jeg bor tæt på lufthavnen, når jeg skal til København, siger Thomas Kastrup-Larsen.

DSB giver BaneDanmark skylden

På jernbaneforum - et sted hvor togentusiaster skriver sammen - kan man læse, at lyntogene fra København får Aalborg Station og ikke Aalborg Lufthavn som endestation, hvis de er forsinkede et bestemt antal minutter. I november er det - i de fleste tilfælde - dog ikke DSB, men Banedanmark, der aflyser den sidste del af turen til lufthavnen, siger DSB.

- I over 60 procent af tilfældene har det med Banedanmark at gøre. Eksempelvis deres signalanlæg. Derfor får vi slet ikke lov at køre derud, siger Tony Bispeskov.

Når passagerer oplever, at toget ikke kører længere end til Aalborg Station, lover DSB, at togpersonalet vil være behjælpelig med for eksempel  en taxa til lufthavnen.

Banedanmark har i dag ikke haft mulighed for at dykke ned i tallene bag aflysningerne for at komme med en forklaring.