Seneste nyt:

Rusland kalder dom i spionsag for partisk og politisk

En 36-årige russer blev dømt skyldig for i en årrække at have indsamlet og solgt informationer om den aalborgensiske energivirksomhed SerEnergy til en russisk efterretningstjeneste.

En russisk statsborger blev i sidste uge ved Vestre Landsret idømt tre års fængsel for spionage og udvisning af Danmark for bestandig. 

Dommen har skabt fordømmelse i Rusland, og på en briefing i Moskva sagde en talskvinde for det russiske Udenrigsministerium, at det danske retssystem havde udvist fuldstændig mangel på en upartisk og upolitisk retssag, da retten idømte den russiske statsborger tre års fængsel for et påstået samarbejde med den russiske sikkerhedstjeneste.

Den 36-årige russer blev dømt skyldig for i en årrække at have indsamlet og solgt informationer om den aalborgensisk energivirksomhed SerEnergy til en russisk efterretningstjeneste. Vestre Landsret stadfæstede dermed byrettens dom fra maj måned.

Se TV2 Nord-dokumentaren om den russiske spion i Aalborg:

- Russofobisk politik

Dommen mod den 36-årige russer får hårde ord med på vejen fra Moskva. Her sagde Udenrigsministeriets talskvinde Maria Zakharova.

- I kølvandet på den nuværende danske regerings russofobiske politik trak retten på skuldrene af forsvarsadvokatens argumenter, som insisterede på, at anklagerne mod den russiske statsborger var grundløse, siger talskvinden i en pressemeddelelse på det russiske Udenrigsministeriums hjemmeside.

Det russiske Udenrigsministerium mener, at dommen skaber en farlig præcedens, og at russiske forskere i Danmark nu risikere at blive ofre for jagten på russiske statsborgere organiseret af de lokale efterretningstjenester. Dette minder meget om de berygtede heksejagter, der fandt sted i fortiden, skriver ministeriet på deres hjemmeside.

Ruslands Udenrigsministerium overvåger den 36-årige russers sag og vil insistere på, at han løslades tidligt. Den russiske ambassade i Danmark yder fortsat den russiske statsborger den nødvendige konsulære og juridiske bistand.

Både i byretten og i landsretten blev sagen ført for dobbeltlukkede døre, og PET udtalte efter dommen i sidste uge, at man derfor ikke havde kommentarer til dommen.

Media Drop 260122 459 siho

gallery Jim Lyngvild udstiller på Voergaard slot: - Det en stor hyldest til Danmark

Media Drop 260122 460 ivha

play Gaden kan genåbne: - Der er masser af bookinger allerede

20210416-130616-L_62Mb

Disse restriktioner ophører: Én står til at blive forlænget

20_percent

play Blackhawks vandt på hjemmebane

Media Drop 260122 459 siho

gallery Jim Lyngvild udstiller på Voergaard slot: - Det en stor hyldest til Danmark

Media Drop 260122 460 ivha

play Gaden kan genåbne: - Der er masser af bookinger allerede

Til forsiden

Til forsiden