Seneste nyt:

Nu åbner skolerne: Sådan bliver reglerne

Elever fra 1.-10. klasse anbefales at lade sig selvteste to gange om ugen. Der indføres krav om mundbind eller visir hos forældre ved afhentning på skolen. Restriktionerne for elever, forældre og lærere gennemgås på et pressemøde i Børne- og Undervisningsministeriet.

Onsdag skal eleverne i de danske folkeskoler atter møde ind efter juleferien.

Børne- og Undervisningsministeriet har netop afholdt pressemøde om rammerne for genåbningen af skoler, så det foregår på forsvarlig vis i forhold til coronasmitte.

Minister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) oplyser, at myndighederne har forsøgt at finde en balance mellem, hvad eleverne har behov for, samtidig med at der tages højde for den sundhedsmæssige situation, vi i Danmark befinder os i.

- Restriktionerne for eleverne er lavet i tæt samarbejde med de instanser, der har noget med skolerne at gøre samt sundhedsmyndighederne, siger ministeren ifølge tv2.dk.

Her er restriktionerne ved skolestart

Børnene skal selvtestes

Et af tiltagene bliver selvtest af børnene flere gange om ugen. Det gælder elever fra 1.-10. klasse. Det fortæller formand for Kommunernes Landsforenings Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen:

- En af de vigtiste ting for at sikre en god tilbagevenden er, at børnene møder op nytestet og raske i skolerne. Derfor sender vi en opfordring til alle forældre om at sørge for at teste børnene jævnligt, siger han.

Ifølge faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, er hjemmetest et vigtigt våben for at dæmme op for smitten.

- Hjemmetest er fuldstændig tilsvarende de test, der bliver brugt hos landets testcentre. Der hvor forskellen ligger, er det faktum, at det vil være forældrene selv, der skal foretage dem, og det vil helt naturligt give en større usikkerhed, siger hun.

SSI oplyste mandag, at omikron ser ud til at halvere risikoen for indlæggelse i forhold til deltavarianten. Ifølge Statens Serum Institut vil man de kommende dage opleve daglige smittetal på omkring 20.000 som oplevet de seneste dage.

Deltagerne på pressemødet er:

Lokale påbud

Hvis smitten stiger i enkelte kommuner, vil der være mulighed for at indføre en række lokale påbud. 

- Det gælder blandt andet nedlukninger af dagtilbud med dertilhørende etablering af nødpasning eller krav om coronapas hos de ansatte, siger Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S).

I forhold til eksaminer i de ældste klasser lover ministeren, at det vil foregå på forsvarlig og fair vis over for eleverne, der potentielt kan miste mange undervisningstimer i den kommende tid.

- Helt overordnet gælder det, at vi ikke kommer til at eksaminere eleverne på urimelige vilkår. Det skal min finde ro i både som elev og forældre. Ingen bliver eksamineret i noget, hvor det har været umuligt at gennemføre undervisningen, siger Pernille Rosenkrantz Theil.