Seneste nyt:

Stigning i Omikron-smitte vækker bekymring på gaden: - Det virker, som om det næsten ikke har nogen ende

Smitten med Omikron-varianten stiger så hurtigt, at en ekspert mener, den snart kan være dominerende i Danmark. Det får Epidemikommissionen til at hæve det nationale risikoniveau.

Den nye Omikron-variant fortsætter med at gøre sit indtog i Nordjylland.

Statens Serum Institut har siden 7. december opgjort antallet af Omikron-tilfælde på regional basis. 7. december var der i alt 43 smittede med den nye variant, og den udgjorde 1,1 procent af alle positive prøver.

Ved seneste opgørelse fra lørdag 11. december er der fundet i alt 115 tilfælde - det er en stigning på 21 i forhold til dagen før. Andelen er nu oppe på 2,2 procent af alle positive prøver.

På landsplan er der lørdag 1840 bekræftede tilfælde med omikronvarianten.

Vækker blandede følelser

På gaden i Aalborg lørdag var det meget forskelligt, hvor bekymrede folk virker til at være for den nye coronavariant.

- Det hele er da en stor bekymring. Det er da ikke noget, man synes er særlig smart. Men det lader jo til, at den ikke er så voldsom, så det kan vi jo kun håbe på. Den bare spreder sig, som der bliver sagt hele tiden. Og det må vi jo bare tage med – passe lidt mere på os selv, siger Ingelise Rehnberg fra Frederikshavn.

På samme måde har Anne Kristensen fra Aalborg det.

- Mange af os tænkte, at nu er vi ved at være færdige med restriktioner og kunne gå tilbage til en normal hverdag, og nu blusser det op igen. Det virker, som om det næsten ikke har nogen ende, siger Anne Kristensen.

Anderledes forholder det sig dog for Rune Sørensen for Klarup.

- Ikke synderligt. Vi bliver testet engang imellem, og vi er vaccinerede, så vi føler os egentlig dækket rimelig godt ind, siger han.

Nye restriktioner skal begrænse smitte

Det er særligt de 20-29-årige, der bærer smitten. Seneste rapport over smittetallene viser, at netop denne aldersgruppe står for over 30 procent af smittetilfældene.

Derfor mener Allan Randrup Thomsen, det giver god mening, at de nye restriktioner i særlig grad er henvendt mod de unge.

- Så de nye restriktioner ser ud til at passe godt til det, siger han til TV 2.

Ifølge professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af SSI's risikovariantgruppe kan Omikron-varianten være dominerende inden for kort tid.

- Hvis spredningen fortsætter på denne her måde, er der grund til bekymring. Så bliver det den dominerende variant i Danmark i løbet af et par uger, siger han til TV 2.

Epidemikommissionen har lørdag middag hævet det nationale risikoniveau til fiere, der er det næsthøjeste. Det dækker over vurderingen "potentiel mulighed for høj sygdomsbyrde i den kommende periode".