Seneste nyt:

- Er vores by stor nok til en ny købmand?, spørger beboere efter udspil

Koncernen Dagrofa vil åbne butikker i alle byer på over 600 indbyggere, der ikke har en butik i forvejen - vel at mærke hvis de lokale vil hjælpe til økonomisk.

Eleverne på Horne Efterskole skal tage cyklen fire kilometer ind til Hirtshals, hvis de gerne vil købe slik eller chips. Derfor kunne de godt bruge en købmand i Horne.

- Det ville være rart, hvis der var en købmand her i byen, så man bare hurtigt kunne gå derned, siger August Johansson, der er elev på Horne Efterskole.

- Der vil nok også være flere, der vil købe slik, tilføjer Malthe Schnach, der også er elev på efterskolen.

quote Det er noget vi gør sammen.

Brian Videbæk, udviklingschef, Dagrofa.

De ældre vil gerne have en købmand

Også flere ældre borgere vil gerne have en indkøbsmulighed i byen. Det gælder blandt andre pensionist Lisbeth Pedersen, der må tage toget til Hirtshals eller få et lift, når hun skal handle. Hun har ikke selv bil og handler derfor kun ind én gang om ugen.

- Det vil være dejligt med en købmand. Så vil det da være nemmere at få de ting, man lige står og mangler, såsom rugbrød og kartofler, siger Lisbeth Pedersen.

I 2009 var der 550 dagligvarebutikker i byer med op til 1000 indbyggere i Danmark. I dag er det skrumpet ind til 341 butikker. Derfor vil Dagrofa, der står bag Meny, Spar, Let-køb og Min Købmand åbne nye butikker i alle byer med over 600 indbyggere.

Efterskoleeleverne August og Malthe kunne godt tænke sig en købmand tæt på.
Efterskoleeleverne August og Malthe kunne godt tænke sig en købmand tæt på.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Lokale skal hjælpe til 

Eneste krav er, at lokalsamfundet vil skaffe pengene til en bygning.

- Det er noget, vi gør sammen. Det er et samspil mellem borgerne, den købmand vi finder i fællesskab og så Dagrofa, hvor vi skal få skabt den butik, som giver mening for kunderne at handle i, siger Brian Videbæk, udviklingschef, Dagrofa.

Horne har 689 indbyggere. Her lukkede købmanden for 12 år siden, og i dag er der et pizzeria i bygningen.

- Jeg savner butikken. Om ikke andet, så fik vi jo hele byens sladder, hver gang vi handlede dengang, siger Annette Christensen, der selv var ansat hos den gamle købmand, der lå i Horne.

quote - Jeg tror ikke på, at det kan gå med en købmand i Horne.

Annette Christensen

Nemmere at sælge huse

Grindsted nord for Vodskov, er en af de andre byer, hvor Dagrofa vil åbne en butik, og det er der flere borgere, der ser frem til. Der vil være andre aldersgrupper, der vil søge hertil måske, siger Joan Foldager, formand for Kultur- og Borgerhuset Hammer Bakker i Grindsted.

- For det første vil byen ikke gå i stå. For det andet, så tror jeg også, det bliver nemmere for folk at sælge huse heroppe.

I Horne tvivler beboerforeningens formand Jette Svendsen på at der er grundlag for en ny butik.

- Jeg synes jo, det lyder som en fin løsning Dagrofa kommer med. Men jeg tænker også, om vi er store nok i Horne til en købmand, siger Jette Svendsen, der ikke selv savner en købmand i byen.

Annette Christensen savner den lokale sladder hos købmanden.
Annette Christensen savner den lokale sladder hos købmanden.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Indbyggere handler i billigere butikker

Både Jette Svendsen og andre borgere i byen peger på, at folk har vænnet sig til at handle andre steder, når de er på vej hjem til Horne fra deres arbejde i andre byer.

- Jeg tror ikke på, at det kan gå med en købmand i Horne. For folk kører til de store butikker, som er langt billigere, siger Annette Christensen.

På Horne Efterskole har eleverne for længst vænnet sig til at tage cyklen til Hirtshals, når de mangler forsyninger.

- Vi tager jo afsted fire-fem stykker og så snakker vi på vejen. Det er ret hyggeligt, siger efterskoleelev August Johansson

Et af de steder, de har gode erfaringer med den lokale løsning er i Langholt. Hør hvorfor i klippet herunder: