Seneste nyt:

Flere nordjyske søer er skøjteklare

På fire søer i Frederikshavn Kommune og to søer i Hjørring Kommune er isen nu tyk nok til, at man kan bevæge sig ud på søerne sikkert og lovligt.

De isfyldte søer har i lang tid set tillokkende ud, men de har ikke været sikre at bevæge sig ud på, men nu kan man i Hjørring og Frederikshavn Kommuner godt snøre skøjterne og finde styrthjelmen frem.

På fire af Frederikshavns Kommunes søer og to af Hjørring Kommunens søer er isen nemlig blevet så tyk, at de nu er lovlige og sikre at bevæge sig ud på.

Det er de skøjteglade i Hjørring, Vrå, Frederikshavn, Skagen og Sæby der kan finde noget vinterglæde i at komme ud på søen ved Åkandevej i Hjørring og søen ved Kærgårdvej i Vrå, hvor isen begge steder nu er 15 centimeter tyk. Det samme gør sig gældende for søerne ved Bangsbo, Råbjergmile, Gybels sø og Skøjteløbersøen i Skagen.

18 centimeter tyk is

Park & Vej i Hjørring Kommune har igen tirsdag været rundt på søerne i kommunen og målt tykkelsen på isen på udvalgte søer. Det har altså resulteret i, at der nu to steder kan sættes skilte op med budskab om, at isen er sikker. På søen ved Åkandevej målte kommunen således tykkelsen på isen til at være 18 centimeter tirsdag.

- Vi har været meget grundige med både at lytte, måle og alting. Nu er vi faktisk nogle kyllinger os tre, der har været ude og måle, så vi har været meget grundige. Vi har målt forskellige steder på søerne for at være sikre på, at der ikke er nogle usikre steder, siger anlægsgartner i Hjørring Kommune Christine Skovmand, der er én af de tre, der har været ude og måle tykkelsen på isen i Hjørring Kommune tirsdag.

Flere steder er isen dog endnu ikke sikker at bevæge sig ud på og nogle søer kommer aldrig til at blive sikre. Det drejer sig om de søer, hvor søen gennemløbes af et vandløb. Når vandløb bevæger sig gennem søerne under isen, giver vandbevægelserne risiko for, at isen nogle steder er meget tyndere end andre, også kaldet såkaldte våger.

- Man skal kun bevæge sig ud på isen, hvor der står, at isen er sikker. Alle andre steder vil jeg stærkt anbefale, at man holder sig fra isen. De er ikke sikre, dem hvor der ikke er skilte ved, siger Christine Skovmand og anbefaler, at man holder sig til de søer, hvor der skiltet med, at isen er sikker.

Skøjtebane på vej

Selvom det ikke er så mange søer, som endnu er sikre at bevæge sig ud på, så er flere sikre søer på vej. I Soppedammen ved Svanelunden i Hjørring har kommunen stoppet for tilførslen af vand, og samtidig bliver der sprøjtet et tyndt lag vand oven på isen, så der bliver skabt en skøjtevenlig overflade, hvor der kan laves aksler og luts, men indtil overfalden er frosset til, skal man vente med at bevæge sig ud og lave piruetter på søen, fordi det vil ødelægge den glatte overflade, der bliver forsøgt skabt.

I mellemtiden kan man bevæge sig ud på de få søer, der for en sjælden gangs skyld har fået så tyk is, at de nu er sikre at bevæge sig ud på.

- Det er jo ikke så tit, det sker. Vintrene bliver jo mildere og mildere. Jeg kan faktisk ikke svare på, hvornår vi sidst har åbnet en sø for færdsel her i kommunen, men det er nogle år tilbage, siger Christine Skovmand.