Seneste nyt:

Børn ved for lidt om Limfjorden - nu kommer den på skoleskemaet

Børn og unge på Mors ved for lidt om Limfjorden, der omgiver dem og øen. Det skal et nyt fag på skoleskemaet lave om på.

Novo Nordisk Fonden støtter med knap seks millioner kroner et fem-årige projekt på Mors med de store ambitioner, som også kan komme resten af landets skoler til gavn.

OPHAV Limfjorden er navnet på en ny skoletjeneste, der skal give alle børn og unge på Mors en større viden om Limfjorden. 

Ifølge flere undersøgelser bliver børn og unge mere og mere fremmede over for den natur, som omgiver dem. 

quote Jeg tror virkelig, at vi har gang i noget, der er med til at få Mors endnu mere på både land- og søkortet

Klaus Hvidtfelt Larsen, formand, Oplevelses- og Søsportscenter

Børn skal være om fjorden

Det gælder også på Mors, hvor der generelt ikke er den samme brug og forståelse for Limfjorden, som der var for forældrenes og bedsteforældrenes generationer.

Det vil en ny skoletjeneste med navnet OPHAV Limfjorden lave om på. Børn og unge fra 0 til 18 år på Mors skal lære meget mere om Limfjorden og gøre den til en mere naturlig del af deres liv.

Klaus Hvidtfeldt Larsen, Michael Dahlgaard og Jens Kjerulf Petersen på sidstnævntes hjemmebane, Dansk Skaldyrcenter.
Klaus Hvidtfeldt Larsen, Michael Dahlgaard og Jens Kjerulf Petersen på sidstnævntes hjemmebane, Dansk Skaldyrcenter.

Milliongave til jul

De skal også lære mere om bæredygtighed, og hvordan de tanker kan bruges på fjorden. Planen er ambitiøst, og projektet har vækket genklang ved Novo Nordisk Fonden, som netop har sagt ja til at bakke op med knap 6 millioner kroner.

Projektet starter op allerede fra årsskiftet og strækker sig over fem år. Det har et samlet budget på ca. 10 millioner kr. 

Den store milliongave fra Novo Nordisk Fonden gør derfor stemningen ekstra god op til jul for Morsø Kommune og deres samarbejdspartnere, der er med til at udvikle skoletjenesten OPHAV Limfjorden.

quote Målet er, at de kommende generationer vil få en bedre forståelse for livet i Limfjorden

Michael Dahlgaard, skolechef, Morsø Kommune

Støtte er med til at søsætte store planer

Formand for den politiske styregruppe for det nye Oplevelses- og Søsportscenter, Klaus Hvidtfelt Larsen, ser store muligheder i samspillet mellem OPHAV og det nye center.

-  Skoletjenesten falder rigtig godt i tråd med vores planer og tanker for Oplevelses- og Søsportscentret. Jeg tror virkelig, at vi har gang i noget, der er med til at få Mors endnu mere på både land- og søkortet, og som generelt kan få folk til at sætte endnu større pris på fjordens muligheder, siger Klaus Hvidtfelt Larsen.

Forståelse for livet i fjorden

Også Michael Dahlgaard, Morsø Kommunes chef for skoler- og dagtilbud, er stolt over opbakningen fra Novo Nordisk Fonden.

- Skoletjenesten bliver noget, vi alle kan være stolte af, og den rummer store perspektiver. Alle børn og unge vil komme i berøring med den, og målet er, at de kommende generationer vil få en bedre forståelse for livet i Limfjorden og dens muligheder og vil få lyst til at bruge den mere i deres hverdag, fortæller skolechefen.


Smag på det naturvidenskabelige

Lederen af DTU Aqua - Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing, Jens Kjerulf Petersen, ser også interessante muligheder i projektet. 

OPHAV Limfjorden vil blandt andet betyde, at endnu flere børn og unge vil besøge Skaldyrscentret, og nogle af de seks millioner kroner vil gå til at forbedre rammerne for stedets formidling.

Fakta om OPHAV Limfjorden

- Vi ser meget frem til samarbejdet og muligheden for at formidle universitetsviden i børnehøjde. Som udgangspunkt er det lidt usædvanligt, at et universitet direkte er med til at udbrede viden og kompetencer til børn i skolealderen – projektet giver dog så meget mening i lyset af vores placering midt i Limfjorden - og at vi kan være med til, at flere unge får smag for det naturvidenskabelige felt, fortæller Jens Kjerulf Petersen, professor i skaldyrsbiologi og økologi samt sektionsleder på DTU Aqua - Dansk Skaldyrscenter.

Alle børn og unge på Mors kommer mindst en gang om året til at indgå i OPHAV Limfjorden.