Seneste nyt:

Mor til 11-årig: - Selvfølgelig skal min datter vaccineres mod corona

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at coronavaccinen nu også skal gives til mindre børn. Derfor indkalder Region Nordjylland alle børn i alderen 5-11 år til vaccination.

Sofahygge, adventskrans og pebernødder.

Det plejer at definere første søndag i advent hos de fleste familier. 

Men for 11-årige Maya Hegnet Jepsen står dagen på noget lidt andet. Hun skal nemlig vaccineres mod coronavirus. 

- Jeg er godt nok lidt nervøs, siger Maya Hegnet Jepsen. 

Hvem skal bestemme?

Den stigende coronasmitte har fået Sundhedsstyrelsen til at anbefale, at mindre børn skal vaccineres mod coronavirus. Derfor har Region Nordjylland indkaldt alle børn i alderen 5-11 år til vaccination. 

Det er indtil videre kun børn på 10 og 11 år, der via forældrene er blevet inviteret til en vaccine. Søndag er vaccinationerne begyndt.

quote Børnene er dem, der har mærket corona mest. De møder mange forskellige holdninger blandt forældre, lærere og andre børn. De oplever ofte sygdommen blandt kammerater og lærere. Derfor er det vigtigt at snakke med dem om det.

Agi Csonka, formand for Børnerådet

Og selvom det oftest er forældrene, der står for tidsbestillingen, så er det vigtigt, at børnene får indflydelse. Det mener formanden for Børnerådet, Agi Csonka. 

- Børnene er dem, der har mærket corona mest. De møder mange forskellige holdninger blandt forældre, lærere og andre børn. De oplever ofte sygdommen blandt kammerater og lærere. Derfor er det vigtigt at snakke med dem om det, siger hun. 

Mor tog beslutningen

Det var Maya Hegnet Jepsens mor, der besluttede, at Maya skulle have sit første stik. Efter hun selv har prøvet at være smittet, var der, ifølge hende, ingen vej udenom. 

- Jeg kan kun se fordelen i, at hun skal vaccineres. Jeg mærkede, hvordan det var at have coronavirus, og det var altså ikke sjovt, siger Mette Hegnet Jepsen. 

Et dilemma

At vælge vaccinen til eller fra på sit barns vegne kan være en udfordring, mener Agi Csonka, der er glad for, at det ikke er hende, der er forældre til at barn i den aldersgruppe. 

- Det er svært. Én ting er, at man kan leve med vacciner, der beskytter barnet selv mod at blive syg, men i det her tilfælde er det for at beskytte andre, siger hun. 

Det virker dog ikke til at have været en udfordring for de nordjyske forældre. Alle ledige tider på vaccinationsstedet i Aalborg blev revet væk. 

11-årige Ronja Mondrup Koefoed var blandt de børn, der blev vaccineret på førstedagen.
11-årige Ronja Mondrup Koefoed var blandt de børn, der blev vaccineret på førstedagen.
Foto: Per F. Paulsen

- Det gjorde kun lidt ondt i starten

Én af dem, der var klar på tasterne, da tiderne blev frigivet, var Dorthe Mondrup Skytte. Hun er mor til Ronja Mondrup Koefoed på 11 år. 

- Jeg vil bare gerne undgå, at Ronja bliver smittet, og jeg tænker, at sandsynligheden er væsentlig mindre, når hun er vaccineret, siger hun. 

Alle de fremmødte børn bliver vaccineret med Pfizer-BioNTech, og selvom den store nål har været frygtet inden stikket, så er smilet alligevel stort, da Maya Hegnet Jepsen træder ud af vaccinationslokalet. 

- Det gjorde lidt ondt i starten. Men det var bare som et lille nip. Så det var helt okay, siger hun. 

Media Drop 270122 463 viaa

Arena Nords direktør begejstret for ophævelse af restriktioner

20_percent

play Blackhawks vandt på hjemmebane

Media Drop 260122 459 siho

gallery Jim Lyngvild udstiller på Voergaard slot: - Det en stor hyldest til Danmark

Media Drop 260122 460 ivha

play Gaden kan genåbne: - Der er masser af bookinger allerede

Media Drop 270122 463 viaa

Arena Nords direktør begejstret for ophævelse af restriktioner

20_percent

play Blackhawks vandt på hjemmebane

Media Drop 260122 459 siho

gallery Jim Lyngvild udstiller på Voergaard slot: - Det en stor hyldest til Danmark

Til forsiden

Til forsiden