Seneste nyt:

Flere frygtede giftstof i drikkevand ved Aalborg - men test viser ikke noget

Drikkevandet fra vandboringer ved Hvorup-området indeholder ikke det farlige giftstof.

I sommer kom det frem, at sundhedsskadelige stoffer fra blandt andet brandslukningsskum, også kendt som PFAS-forbindelser, har forurenet drikkevandet flere steder i landet. 

Og det skabte da også dybe panderynker hos Aalborg Forsyning, hvor der pludselig opstod usikkerhed om, hvorvidt man trygt kunne drikke vandet i hanerne. 

I oktober indledte de derfor grundige undersøgelser af drikkevandet fra vandboringer i Hvorup-området. 

Hvorup-vand i særlig stor risiko

Vandet ved Hvorup Syd Kildeplads er nemlig i særlig stor risiko for PFAS-forurening. Her hentes der vand fra fem indvindingsboringer, der ligger i øvelsesterrænet i Hvorup, hvor der ofte er brugt brandslukningsskum. 

Men nu er der ikke mere at frygte. De nye analyser, som er foretaget efter nye og skærpede regler viser, at man trygt kan drikke vandet. 

quote Vi valgte at analysere prøverne for PFAS-forbindelser efter Miljøstyrelsens nye og langt lavere detektionsgrænser, og der var ingen fund af PFAS-forbindelser.

Lasse Frimand Jensen, formand for Aalborg Forsynings vanddivision

- Vi ved, at det betyder meget for vores kunder, at de har adgang til rent drikkevand. Derfor er det også vigtigt, at vi passer godt på vores grundvand, siger Lasse Frimand Jensen, der er formand for Aalborg Forsynings vanddivision, og fortsætter:

- Når vi tager nye vandprøver i 2022 og fremover, vil vi bruge de nye og skærpede detektionsgrænser for PFAS på prøverne fra alle vores vandværker. 

Dækker store dele af Aalborg

Aalborg Forsyning leverer 60-70 procent af det vand, der bliver indvundet og sendt ud til forbrugerne som drikkevand i Aalborg Kommune. 

Ud over Hvorup Syd Kildeplads er der ingen andre steder i Aalborg Forsynings vandforsyningsområde, hvor der er vurderet særlig risiko for forurening af PFAS-forbindelser fra brandøvelsespladser.