Seneste nyt:

Potentiel skoleskyder er selvudnævnt incel – men hvad er det kvindehadske miljø?

Incel-miljøet er primært bestående af mænd, der lever i det de kalder ufrivilligt cølibat.

Incel-miljøet er ikke særlig kendt i Danmark, men i udlandet har miljøet flere gange trukket negative overskrifter.

TV2 Nords Jesper Christiansen er til stede i retten og opdaterer løbende.

Mandag begynder en retssag ved Retten i Aalborg, hvor incel-miljøet kan komme til at spille en stor rolle. På anklagebænken sidder en 27-årig nordjyde, der er tiltalt for at have planlagt et eller flere masseskyderier, og han var meget aktiv i incel-miljøet og selvudnævnt incel.

På særligt et incel-forum på nettet har den 27-årige nordjyde brugt mange timer, siden han blev medlem i 2018. Næsten 6.000 opdateringer har han skrevet i den toårige periode, han var aktiv i forummet, hvor han også blev et medlem, de andre i incel-miljøet vidste hvem var.

Men hvad er det her incel-miljø, og hvorfor kan det være afgørende i retssagen mod den 27-årige? Det kan Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik give en forklaring på. Han er internetekspert og følger incel-miljøet, hvor han også er stødt på den 27-årige nordjyde.

- Hen omkring det sene forår, den tidlige sommer 2020, der bliver jeg opmærksom på en af brugerne på en incel-hjemmeside, der er aktiv og snakker om nogle specifikke danske forhold, det betyder, at jeg følger efter den her danske bruger, siger Christian Mogensen.

Hvad er incels?

Inden vi går mere ind i den 27-åriges færden og ageren på incel-forummet, bliver vi først nødt til at få forklaret, hvad incels er, og hvorfor det har betydning for retssagen.

Incels er typisk unge mænd, som ser sig selv ude af stand til nogensinde at komme i nærheden af muligheden for at opnå en romantisk eller seksuel relation, og de ser sig selv defineret i kraft af det her ufrivillige cølibat. De unge mænd føler, at de er blevet nægtet adgang til ungdomsmiljøet med fester, venner og sex, derfor undergår de en proces, hvor de i stedet for at have ondt af sig selv flytter deres tanker og følelser til at være vrede på andre.

Incels opdeler verden i Chads og Stacys – og så er der incels. Chad er den flotte, smarte fyr, og Stacy den flotte, smarte kvinde, som Chad let kan score og have sex med, hvis han har lyst. Incels er det modsatte af Chad. De ser sig som så grimme og genetisk utilstrækkelige, at ingen Stacys vil have sex med dem.

Skoleskyderi i incel-miljøets navn

Antipatien mod resten af verden har i nogle tilfælde ført til, at nogle incels har udført grusomme handlinger i incel-miljøets navn.

Første gang incel-miljøet trak negative overskrifter var i 2014, hvor den selvudnævnte incel Elliot Roger dræbte seks personer og sårede yderligere ved University of California. Han havde forinden lavet en form for manifest i en lang video, som han lagde på YouTube, hvor han fortalte om sine motiver til angrebet. Han ville straffe de kvinder, som han både begærede og foragtede, og de seksuelt aktive mænd, som han misundte.

I december 2012 skød og dræbte Adam Lanza 26 mennesker, hvoraf 20 var børn på en skole i USA. Han har ikke erklæret sig som værende incel, men han bliver ofte hyldet i incel-fora på nettet. Hans motiv var modsat Elliot Roger ikke at straffe kvinder, der ikke ville have sex med ham, men derimod at gøre så meget skade som muligt.

- En typisk ting for mange incels og for mange incel relaterede angreb er, at de på et tidspunkt ophæver den personlige relation, det handler ikke om, hvem han kendte, eller hvem han oplevede, der gjorde ham ondt, det bliver et angreb på samfundet som hele, og det betyder typisk, at de har kigget på, hvor kan jeg gøre mest skade, hvor kan jeg skabe mest ulykkelighed for at hævne den ulykkelighed, de selv synes, de har oplevet, siger Christian Mogensen.

Det er sådanne grusomme handlinger, der gør, at incel-miljøet, og den 27-åriges aktivitet i det, kan spille en afgørende rolle i retssagen mod ham.

TV2 Nord er bekendt med den 27-åriges profil på ét incel-forum. Her har han skrevet flere indlæg blandt andet et, hvor han beskriver sine underarme som så små, at ingen kvinder vil være sammen med ham, men også mere alvorlige indlæg, hvor han har hyldet massemorderen Adam Lanza.

- Han har været en del af et fællesskab, hvor man hylder nogle af de amerikanske eller canadiske massemordere, der har begået de her mord, overfald og terrorangreb i incel-miljøets navn. Han har hyldet nogle navngivne nogle af dem, og det tyder på, at hans manifest og planlægning var i tråd med nogle af deres forfærdelige angreb fra udlandet, siger Christian Mogensen til TV2 Nord.

Blev mere og mere vred

Den 27-årige nordjyde var ifølge Christian Mogensen ikke anderledes, end de andre brugere i incel-miljøet, men langsomt begyndte han at blive mere og mere vred på verden.


Retssagen mod den 27-årige nordjyder finder sted ved Retten i Aalborg. Det forventes, at der falder dom den 3. februar.
Retssagen mod den 27-årige nordjyder finder sted ved Retten i Aalborg. Det forventes, at der falder dom den 3. februar.
Foto: Bruno Stagsted


En konkret episode på incel-forummet fik også Christian Mogensen til at anmelde den 27-årige til politiet, men politiet var allerede opmærksom på ham på grund af en anmeldelse fra Christian Mogensens kollega.

- Hvis vi kigger på den her sag i en dansk kontekst, er den heldigvis ret enestående. Det er meget sjældent, at sager med sårbare unge kommer så langt ud. Sammenligner vi ham med terrorister eller mordere fra andre lande, der passer han bedre ind i en skabelon, der ser vi, at det planlagte angrebet med manifestet, våbnet og så videre passer ind på, hvordan andre fra incel-miljøet også har begået angreb, siger Christian Mogensen.

Om incel-miljøet spiller i en rolle for den 27-åriges motiv til at planlægge et eller flere masseskyderier, er noget af det, vi håber at få svar på, når retssagen begynder mandag.