Seneste nyt:

Sådan taler du med dit barn om frygt for skoleskyderier

Det kan vække bekymring hos nogle børn, når de hører, at en mand er tiltalt for at planlægge et eller flere skoleskyderier. Derfor er det vigtigt at forsøge at tale med dem om deres frygt.

Det har formentlig sat tanker i gang hos både børn og forældre, at Nordjyllands Politi tirsdag meldte ud, at en 27-årig mand er tiltalt for at planlægge skyderi på en eller flere skoler og uddannelsesinstitutioner i Nord- og Østjylland.

Frygten for skoleskyderier plejer ikke at være udbredt blandt skoleelever og forældre i Danmark, men historierne om de planer, den 27-årige mand fra Hobro er tiltalt for at have lagt, kan påvirke både børn og voksne.

Det er helt naturligt, lyder det fra børneorganisationen Red Barnet.

- Hvis ens børn er bekymrede, så skal man først og fremmest lytte til dem. Man kan som forælder hurtigt komme til at sige, at "det skal du ikke tænke på" eller "det må du ikke bekymre dig om", men det hjælper ikke, at sige det til dem, fortæller Per Frederiksen, der er psykolog og seniorrådgiver i Red Barnet.

- Man skal lytte til, hvad bekymringen konkret drejer sig om. Er det en bekymring i forhold til skolen, vennerne eller rygter på internettet?, siger han.

Bekymring skal tales væk

Det er ikke kommet frem, hvilke konkrete skoler eller institutioner, den 27-årige mand planlagde angreb imod. Ifølge Per Frederiksen er det vigtigt, at man som forælder ikke forsøger at lægge låg på historien om mulige skoleskyderier.

- Det er vigtigt at tale med sit barn, hvis barnet er bekymret eller bange. Vi må ikke være bange for, at vi gør bekymringen mere reel ved at tale om det. Det er ikke sådan, det er. Vi kan få en bekymring til at forsvinde ved at forstå, hvad den handler om, og så tale om den, så den går væk eller bliver mindre, siger Per Frederiksen.

Psykologen mener, at det kan være en god idé at forberede sig forud for samtalen med ens barn eller børn om frygten for skoleskyderier.

- Man skal huske at være konkret. Og så skal man holde fast i håbet og det positive. Hvis man som forælder ikke er bekymret, så skal man finde ud af, hvorfor man ikke er det, og så forsøge at give de tanker videre til sit barn, siger Per Frederiksen.