Seneste nyt:

Forsinkelser i byggeriet af det nye supersygehus koster dyrt

Forsinkelser, uventede ekstraopgaver og fordyrelser har endnu en gang medført overskridelser i sygehusbyggeriets økonomi.

Regionsrådet skal endnu en gang forholde sig til en væsentlig fordyrelse af sygehusbyggeriet i Aalborg Øst. Forsinkelser i byggeriet er den vigtigste årsag til, at byggeriet ifølge den seneste økonomiske prognose bliver endnu dyrere end forudset.

Det fremgår af dagsordenen til næste møde i Nordjyllands Regionsråd.

Det handler om fortidens synder, og situationen er utilfredsstillende. Det skal der gøres noget ved, lyder det fra den netop tiltrådte regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

- Jeg har derfor bedt administrationen om at få alting frem nu, og det får vi i februar, og så må vi jo se på, hvad vi så gør som regionsråd, siger han i dette videointerview:

Det er et rigtig svært projekt at få i mål, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for at få det så godt som muligt i mål, siger regionsrådsformand, Mads Duedahl (V) blandt andet.

Samlet overskridelse på 243,1 millioner kroner

I den seneste prognose bliver budgetoverskridelsen opjusteret med 31,1 millioner kroner, så sygehusbyggeriet nu anslås til at blive 243,1 millioner kroner dyrere end det oprindelige budget. 

I opjusteringen indgår cirka 16 millioner kroner til en forlængelse af kontrakten med Indigo, der er byggeleder og rådgiver på byggeriet, mens størstedelen af de øvrige fordyrelser også skyldes forsinkelsen.

Uddrag fra dagsorden om fordyrelse af sygehusbyggeriet

Oprindeligt var det planlagt, at håndværkerne havde forladt byggepladsen ved udgangen af 2021, men forvaltningen vurderer nu, at det vil ske midt i 2022.

Projektdirektør Niels Uhrenfeldt har tidligere oplyst til TV2 Nord, at forsinkelsen især er fremkaldt af fejl og mangler på to entrepriser – el-skinner og VVS, der griber ind i andre dele af byggeriet samt mangel på arbejdskraft og byggematerialer.


Projektledelsen undersøger, hvor udfordringen er størst og ser også på mulighederne for at få entreprenører til at øge timetallet, så forsinkelsen bliver minimeret.

For det andet mærker byggepladsen også mangel på håndværkere, der hænger sammen med gode tider i byggebranchen. 

- Det gør det svært for firmaerne at hyre kvalificerede folk og mande op på byggeriet, og for det tredje er der lige nu begyndende tegn på materialemangel. Blandt andet mangler entreprenører leverancer på lofter, gulvbelægning og elektroniske komponenter, lyder i det i dagsordenen.