Seneste nyt:

Prognoserne peger på lokal hvid jul - her er chancerne størst

Der er næsten 40 procents chance for, at der ligger sne juleaftensdag.

ulen nærmer sig, og tiden er for alvor inde til, at de sidste juleforberedelser skal ordnes.

Blandt meget andet skal maden gøres klar, de sidste julegaveindkøb skal ordnes, og så skal hjemmet sikkert have sin årlige julerengøring.

Der er nemlig under en uge til, at juleaften oprinder.

Men det er ikke kun juleforberedelserne, som rumsterer. Det gør julesneen også.

Med seks dage til jul begynder prognoserne for julevejret at blive mere og mere sikre.

Efter en mild og tør weekend venter der i den kommende juleuge efterhånden køligere vejr. Samtidig svækkes det højtryk, der med sin placering vest for Danmark har givet det stabile og milde vintervejr de seneste dage.

Det giver i dagene op til jul en forøget chance for slud- og snebyger. Dermed er der en overvejende sandsynlighed for, at vi i år kan få en lokal hvid jul.

7-døgnsskemaet fra 19. december til 25. december. Fra mandag venter der koldere vejr, og fra tirsdag kommer der slud- og snebyger. Foto: TV 2 Vejret
7-døgnsskemaet fra 19. december til 25. december. Fra mandag venter der koldere vejr, og fra tirsdag kommer der slud- og snebyger. Foto: TV 2 Vejret

Vejrskifte fra ugens begyndelse

Allerede mandag begynder det første billede af julevejret at tegne sig.

Her maser koldere luft fra nord sig på, hvilket giver dagstemperaturer på omkring tre grader. Det er dog stadig med højtrykspræget vejr og endda med chancer for en del sol.

Til gengæld er det dagen, hvor højtrykket begynder at svækkes og stille og roligt sendes mod syd. Dermed åbnes der op for en landevej, hvor lavtryk fra nordlige egne kan sendes ned til Danmark.

Og de kan komme med både slud- og snebyger. Her afhænger meget fortsat af, hvilken luftmasse Danmark kommer til at befinde sig i.

En kamp mellem kulde og varme

De sidste dage op til jul byder på en regulær kamp mellem den kolde luft fra Skandinavien og den varmere luft fra sydvest.

Som det ser ud lige nu, forventes et lavtryk langsomt at passere landet i løbet af onsdag og torsdag med mulighed for slud- og snebyger.

Med lavtrykket vil koldere luft strømme ned til landet fra nord og formentlig give dagstemperaturer omkring frysepunktet i juledagene.

Meget er endnu usikkert, men formentlig vil det blive et lavtryk med regn- og sludbyger mod syd, mens man over de nordlige og nordøstlige landsdele kan få regulære snebyger.

Prognose for snedybder 24. december. Håbet for en lokal hvid jul er til stede. Foto: TV 2 Vejret
Prognose for snedybder 24. december. Håbet for en lokal hvid jul er til stede. Foto: TV 2 Vejret

37 procents chance for snedække juleaften

De snebyger, der måtte komme, vil med det koldere vejr kunne blive liggende helt frem til juleaftensdag og dermed give en lokal hvid jul.

Herunder er et bud fra den europæiske vejrmodel, ECMWF, på snedækket 24. december.

Her er der bedst chance for at få en hvid jul i henholdsvis Nordjylland, Østjylland, Nordsjælland og på Bornholm.

Meget kan endnu ændre sig, men hvad der er sikkert er, at vejret frem mod jul bliver koldere. Og derudover er det også med en rimelig sikkerhed, at der bliver gode muligheder for slud- og snebyger i dagene op til jul.

Hvor meget sne, som bliver liggende, er fortsat usikkert, men sandsynligheden for en lokal hvid jul er i den grad til stede.

TV 2 VEJRs snebarometer har lige nu 37 procents chance for, at der et eller andet sted i landet ligger sne juleaftensdag.

Lige nu er der 37 procents sandsynlighed for, at der ligger sne på jorden 24. december. Foto: TV 2 Vejret
Lige nu er der 37 procents sandsynlighed for, at der ligger sne på jorden 24. december. Foto: TV 2 Vejret