Seneste nyt:

Motion, rygning og sundere spisevaner: Sådan holder du dit nytårsforsæt

Et nyt år betyder ofte en række nytårsforsæt, men de fleste bliver hurtigt brudt. Ekspert i vaner giver dig her råd til, hvordan du overholder dem.

Jeg skal tabe mig fem kilo.

Jeg vil stoppe med at ryge.

Slut med slik og sukker fra 1. … ej 2. januar.

Nogenlunde sådan lyder manges nytårsforsæt. Og ofte gentager de sig år efter år. Det er nemlig ikke mange, som lykkes med at gennemføre.

Anette Prehn, der er sociolog, forfatter og ekspert i vaner, vil aldrig anbefale nogen at lave nytårsforsæt, men kan sagtens forstå, hvorfor man gør det.

- Man bliver hurtigt opstemt ved et årsskifte. Det er her tavlen skal renses ren, hvor vi starter på et nyt og friskt jomfrueligt år. Derfor tænker mange, at det er nu, det skal være, men forventningerne bliver ofte store, og vi glemmer tit, at vi stadig har alle gamle vaner med ind i det nye år, siger hun.

At vi er bedre til at finde på nytårsforsæt, end vi er til at holde dem, kommer nok ikke bag på ret mange. Men hvad mange nok ikke ved, er, at nytårsforsæt går helt tilbage til oldtidens Babylonien for mere end 4000 år siden.

Dengang fejrede man nytåret i midten af marts i forbindelse med jævndøgn. Det skete med en 12 dage lang religiøs festival kaldet Akitu.

Her bekræftede man sin loyalitet til den regerende konge eller kronede en ny, og så lovede man guderne at betale sin gæld og tilbagelevere alt, man måtte have lånt i året, der var gået.

Holdt man løftet, ville guderne sørge for lykke og held. Gjorde man ikke, var man overladt til sig selv, og det blev dengang betragtet som en væsentligt mere uønsket skæbne end i dag.

Tab fire kilo

Med tiden har traditionen spredt sig til hele verden og er i samme ombæring blevet næsten helt renset for religiøse over- og undertoner. Nu er det kun os selv, vi lover noget.

TV MIDTVEST har efterspurgt nytårsforsæt fra landsdelens borgmestre, og der tegner sig et klart billede.

- Der skal simpelthen siges farvel til nogle corona-kilo, inden de bliver for fastsiddende. Antallet er endnu ikke fastlagt, men fire kilo kunne være et godt bud. Og så skal der skabes lidt mere plads til at besøge børn og børnebørn, men det forsæt bliver vist nemt at leve op til, lyder det fra Hans Ejner Bertelsen, borgmester i Morsø Kommune.

Ib Lauritsen, der er borgmester i Ikast-Brande Kommune stemmer i:

- Det er nok, at det er lykkedes mig at tabe fire-fem kilo. Og jeg kunne godt tænke mig at tage de næste fem også, men er det realistisk? lyder det fra ham.

Vær realistisk

Men hvordan skal borgmestrene holde deres ønske om at tabe sig, og hvordan når DU i mål med dine nytårsforsæt?

Inden du beslutter dig for, at du har et nytårsforsæt overhovedet, så anbefaler vaneekspert Anette Prehn, at du stiller dig kritisk an og svarer på følgende spørgsmål: Hvem gør jeg det for? Hvem vil det gavne?

Har du et nytårsforsæt, kommer her fem råd til, hvordan du når i mål med det.

1. Sæt realistiske mål: Har du sat et mål om at løbe to gange i ugen, men når kun i mål med en enkelt, så er det måske ikke et realistisk nytårsforsæt. Sæt dig små mål, som du lykkes med, og som du kan leve sammen med.

2. Nye vaner ovenpå gode vaner: De fleste af os lever travle hverdagsliv, og det er næppe sandsynligt at proppe endnu flere aktiviteter ind. Hvis du gerne vil i gang med armbøjninger, så aftalt med dig selv, at når du stiller tandbørsten, så gør du det bagefter. På den måde træner du den nye vane ind i en anden.

3. Se bredt på dit forsæt: Hvis du har sat dig for at løbe, så i stedet for at være manisk fokuseret på motionen kan du lægge mærke til, hvilke ringe det spreder i vandet. Du lægger måske mærke til fuglene i naturen, som også kan give dig noget godt.

4. Se igennem ulysten: Gør det alligevel, selvom du ikke har lyst. Forvent ulysten kan komme, men forsøg at lukke af og stil dig selv spørgsmålet: Hvad er det sundeste valg nu? Er det at give efter og købe flødebollerne på tilbud, selvom du havde lovet dig selv at spise sundere?

5. Drop dem: Ønsker du forandring i dit liv, er det lige så relevant i løbet af året, som ved nytårstid. Vent og klap hesten indtil du er kommet ind i januar og overvej, hvilke værdier der skal med.